Hola, mijn naam is Sergej Krivoruchko

Ik ben gespecialiseerd in weerbaarheidstrainingen rond Krav Maga (self defense), Wim Hof Methode (koude therapie) & outdoor survival skills. Vóór 2020 had ik een Krav Maga club in Knokke-Heist waarbij ik lessen gaf in realistische zelfverdediging. Na de invoering van de fysieke afstandsmaatregelen, ben ik mij meer gaan specialiseren in het organiseren van outdoor evenementen in de natuur.

Mensen komen bij mij om zichzelf te leren verdedigen in allerlei situaties en vlakken (zowel fysiek, mentaal als verbaal), meer zelfzeker en sterker te voelen en grenzen te verleggen. Mensen die vooral op zoek zijn naar avontuur maar ook meer diepgang.


Waarom doe ik wat ik doe?

Ik ben opgegroeid zonder vader. Bovendien heeft mijn oudere broer de stempel van ‘zwaar’ autistisch gekregen en daardoor niet geschikt voor een normaal functionerend leven te leiden (what’s in a name)

Er werd mij ‘wijs’gemaakt (vanuit alle hoeken) – dat ik niet handig zou zijn. Mijn eigen vader lachte mij zelfs regelmatig uit dat ik 2 linkerhanden zou hebben en op den duur ging ik dat geloven. Ik ging mij ernaar gedragen. Dit was als kind/jong volwassene nefast voor mijn zelfvertrouwen + zelfontwikkeling. Bovendien werd vanuit omgeving (school – familie & maatschappij) dat met je handen werken (in het vuil) iets voor arme, domme mensen zou zijn. Slimme en succesvolle mensen zijn zogezegd ‘geleerd’ en die werken niet met hun handen he…

Resultaat: ik ging studeren aan de Universiteit van Antwerpen om mij te bewijzen dat ik toch iets kon verwezenlijken. Na een verschrikkelijke, creativiteit+ziel dodende studie was ik een Master in de economie. Ik was er zogezegd, I made it. Ik moest mij goed voelen en vol zelfvertrouwen uitstralen. Echter, ik had het gevoel dat ik niets nuttig (praktisch) kon, laat staan iets wist over ‘de economie’. I felt like shit en ik dacht dat dat ging weg gaan als je ging werken in een groot bedrijf… Niet dus. In de natuur zijn en reizen hielden mij recht.

Gelukkig was ik tijdens mijn studies begonnen met Krav Maga aan de European Krav Maga Academy te Antwerpen. Deze omgeving was het tegenovergestelde van de Universiteit. Een mini-leger (heropvoeding) opleiding.
Leren NEEN zeggen (kordaat roepen), denken voor jezelf (opdrachten oplossen dmv trial & error, Leren knokken, inspirerende mensen met levenservaring ontmoeten, mensenkennis opbouwen, je fysiek ontwikkelen en als laatste… Je mindset trainen.

Na een paar jaren kijken en experimenteren wat ik echt wil in het leven, realiseerde ik dat ik gelukkig werd om naar de meer simpele dingen terug te keren. Wat is nu echt belangrijk in het leven?

Heel basics maar het is zo: Water, zon, goed eten, gezondheid, lichaamsbeweging, goede relaties, avonturen beleven, dak boven hoofd, vaak in de natuur zijn, blijven bijleren & ontdekken, ondernemen).

Een 2-tal jaar geleden ben ik een jaaropleiding bushcraft gaan doen in Nederland (LBN). Daar ben ik mezelf het meest tegengekomen want dit was enkel en alleen maar met je handen werken met natuurlijk materiaal. Vanuit mijn eigen frustraties, onmacht en negatief, aangeleerde zelfdialoog (jij kan dit toch niet want…) heb ik dit uiteindelijk omgezet naar iets versterkend en positief. Doorheen de weerstand begon ik dingen toch te kunnen, die eigenlijk heel intuïtief zijn (vuur maken – sjorren – eetbare planten vinden enzo). 1 à 2 generaties geleden hadden jonge kinderen meer kennis en vaardigheden dan de gemiddelde volwassene van vandaag (knopjes duwen en schermen niet meegerekend). Zijn wij werkelijk in stijgende lijn als mensheid aan het gaan? Ik ben zeker van niet.

Ik heb voor mijzelf besloten dat ik altijd zal blijven openstaan voor nieuwe (vergeten) zaken bij te leren en dat dit een never-ending story zal zijn. Met de opgedane ervaring wil ik andere mensen een omgeving aanbieden waar zij deze vergeten vaardigheden kunnen bijspijkeren onder begeleiding van ervaringsdeskundigen in elk hun eigen expertise om zo de mens het hef in eigen handen te laten nemen. Ik geloof dat iedereen in staat is (terug) weerbaarder te zijn op alle vlakken in zijn/haar leven en de ‘vergeten’ menselijke vaardigheden (terug) te leren. Het moet gewoon even gereactiveerd worden 😉 Als je durft tenminste.

​Bij Defensa houden wij ons voornamelijk bezig met Krav Maga – Bushcraft – outdoor survival – Wim Hof


Opleidingen

  • Level 1, 2 & 3 @ The European Krav Maga Academy te Antwerpen (EKMA)
  • Monitor Krav Maga @ EKMA
  • Trainerscursus Krav Maga @ EKMA
  • Wim Hof basiscursus online (10 weken)
  • Helper Rode Kruis Knokke-Heist – 2019
  • Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen – Universiteit Antwerpen
  • Jaaropleiding Bushcraft & survival skills – Living By Nature (Nederland)
  • Business Freedom Elevator 6 maanden traject – 2020 @ FastForwardAmy
  • Verhuisd naar Bulgarije eind 2022

Wat ik vaak te horen krijg van mijn klanten is dat ze minder angstig zijn, meer durven in het leven en daardoor meer geluk en vrijheid ervaren oa in hun eigen lichaam. Groei en zelfontwikkeling zijn de voornaamste drijfveren om tot bij mij te komen.

Bekijk de ervaringen van de deelnemers HIER

Visie Defensa

Mijn doel is om jou terug in jouw oorspronkelijke kracht te zetten. Jij hebt zoveel meer potentieel dan je denkt of dat ze je doen laten geloven! Ik wil graag dat je terug verantwoordelijkheid neemt over je leven door de dingen te controleren waarover je wel controle hebt! (bv je ademhaling, mindset, voeding)

Velen zijn onterecht bang gemaakt van outdoor vaardigheden en van de natuur. De opgedane ervaring & kennis van onze voorouders zitten nog ergens in ons maar worden helaas niet gestimuleerd in deze maatschappij. Waarom niet? We zijn fout geconditioneerd dat we zover mogelijk van dat “vies” werk moeten “evolueren”. Bij defensa willen wij vooruit kijken en dit met respect voor onze menselijkheid en de bijhorende gevolgen daarvan 😉

Het doel is jou te empoweren, sterker te maken, weerbaarder te maken op mentaal, fysiek en verbaal vlak & dat je je niet meer zo makkelijk laat beïnvloeden door externe factoren. Een pluspunt is natuurlijk als je gelijkgestemden via deze weg kan vinden hierin! Ik wil dat je meer zelfredzaam wordt door terug contact te maken met de natuur. Daar haal je je kracht! Back to basics, back to simplicity.