To touch or not to touch? (krav maga)

To touch or not to touch? (krav maga)

You are currently viewing To touch or not to touch? (krav maga)

De mensen die Krav Maga het meest nodig hebben, zijn meestal heel brave mensen die zelfs geen teek zouden kwaad doen. Dit verhoogt helaas de kansen om als potentieel prooi er uit gekozen te worden door ‘een predator’. 

.

‘Goede’ Krav Maga is een full contact systeem (neen, géén sport) volgens mij. Je raakt je trainingspartner realistisch, met druk en niet-schadelijk aan, zowel als “agressor” als “prooi”. Helaas gebeurt dit de laatste jaren minder en minder OF ZELFS GEWOONWEG NIET meer.

Begrijpelijk enerzijds, want brave mensen willen brave mensen geen kwaad doen (op een krav maga training). We willen in onze ‘comfortzone’ blijven en vooral plezier maken na een drukke werkdag. 

Anderzijds, is dit volledig nefast om jezelf (realistisch) te leren beschermen. Zo niet, kan het zelfs desastreus zijn om zo te trainen. Stel je eens voor dat je in het “echt” niet raakt om jezelf te beschermen. “Ja, maar dan ga ik dat wel doen”… Ooit al gehoord van verkeerde conditionering?

Naast het (hopelijk) willen vermijden van problemen, is vluchten en/of de-escaleren zeker een goede optie mocht het erg “warm” beginnen te worden.

Als we raken op training, doen we dat nog altijd op een verantwoorde manier. Vingers in de ogen kan je niet trainen, maar een gecontroleerde palmstrike (rakend) naar het gezicht of nek kan echt wel. 

Dit is echt géén vingerwijzen want ik zou waarschijnlijk juist hetzelfde doen mocht ik pas later zijn begonnen met Krav Maga.

Ik schrijf dit juist zodat je op een verantwoorde manier kunt trainen en iedereen op training effectief vooruitgang boekt. Want hoe realistischer jouw trainingspartner traint, hoe hoger jouw ‘slaag’kansen om “zonder kleerscheuren” uit een potentiële confrontatie te komen. Je houdt dus jouw vooruitgang en die van de ander tegen indien je niet rakend traint. Ten slotte mag je ten alle tijden aangeven om een oefening niet mee te doen of niet te raken op een blessuregevoelige plek.

Je hoeft niet meteen ‘vollen bak’ te gaan op jouw eerste training. Je gaat dus opbouwend te werk door oa te trainen met de meer ‘ervaren’ mensen die jou met plezier gaan willen begeleiden. Iedereen herinnert zijn eerste Krav Maga training nog wel 😉

Wil jij vooruitgang maken op een Krav Maga training?

  • Leer impact te verduren (een hand in je gezicht is niet het einde van de wereld)
  • Train onder stress (fysiek, verbaal, mentaal)
  • Train jouw spiergeheugen om de ander effectief te raken… door het effectief te doen…
  • Neem voldoende rust tussen 2 ‘zwaardere’ trainingen

Balans: Je kan ook terechtkomen in een omgeving waarbij er (meestal mannen) zich willen bewijzen en geen rekening houden met hun trainingspartner. Dit is géén goede leeromgeving en wil je best vermijden.

Bij Defensa Outdoors & The European Krav Maga Academy willen we brave mensen weerbaarder maken zonder aan realisme te moeten inboeten. Dit betekent dat het element realisme in de trainingen onontbeerlijk is, naast de funderingen: vertrouwen & professionaliteit.

Kennismaken met Krav Maga en de Krav Maga familie van Vlaanderen?

Kom naar de Krav Maga Beach Day te Wenduine op zaterdag 06 Augustus bij de leukste strandclub van Vlaanderen (Surfing Elephant) – Inschrijven op de voorverkoop (korting) kan via deze link Krav Maga Beachday​06/08/2022 (ck.page). Opgelet: 30 plekken maar beschikbaar in voorverkoop tem 31/05.

Tot dan!?

Sergej Krivoruchko – Defensa Outdoors

Leave a Reply