Krav Maga & BJJ – Schaken & Dammen?

Krav Maga & BJJ – Schaken & Dammen?

You are currently viewing Krav Maga & BJJ – Schaken & Dammen?
uncommon_sense_rener_gracie

Het is niet de bedoeling om een discussie op gang te brengen welk zelfverdedigingssysteem het beste is en ze met elkaar te vergelijken. Wel wou ik even mijn ervaring delen van mijn eerste BJJ trainingen en hoe dit mijn visie omtrent Krav Maga (heeft?) beïnvloed(t).

Op het moment van dit schrijven heb ik 3 privé- en 3 groepslessen (Gracie) BJJ (Brazilian Jiu-Jiutsu) achter de rug in Amersfoort bij een bescheiden, gave kerel, Abdel.

Ondertussen doe ik ook al 9 jaar aan Krav Maga bij het European Krav Maga Academy of EKMA in Antwerpen en ben ik >1 jaar oprichter van m’n eigen Krav Maga club te Knokke-Heist.

Na een paar grondlessen met ‘den strong Mike’ in Antwerpen, werd ik razend enthousiast over grappling en BJJ. In de KM zeggen we voor een reden: “vermijd de grond” en toch eindigen ongeveer 9/10 gevechten op de grond… Wij willen niet knuffelen met een “grondknuffelaar’ al is die zelfs een beginner….

Ondanks het 9/10 aftikken en de stevige chokes, voelde ik dat er een enorme groeimarge zat/zit in mijn ‘grondspel’. Uiteraard was ik erdoor geïntimideerd en kon ik mijn ego vrij spel geven, maar ik word een dagje ouder en ondertussen weet ik dat hierin een grote kans zit die ik moest grijpen om verder te groeien als mens en als trainer van zelfverdediging. Dus BJJ, let’s grab you!

Logo+Amersfoort+BJJ

Na mijn 1ste ‘serieuze’ BJJ les in Amersfoort had ik 2 opties:

  1. Ik ben Krav Maga instructeur en ik word hier door kerels zo breed als een lucifer in elkaar geblikt haha. BJJ is maar een sport en Krav Maga is het enige echte realistische zelfverdedigingssysteem ter wereld. Al die KM trainingen voor niets? Kappen joch :p – Heb ik nu gefaald als KM trainer?
  2. Of hmm, ik voel mij geïntimideerd en mijn ego heeft een deukje gekregen. Dat is een goed teken. Wat kan ik meenemen in mijn arsenaal (rugzak) als student en trainer om te blijven groeien?

Keuze 2 was snel gemaakt 😉 BJJ (Amersfoort) is het trouwens meer dan enkel grond…

Oké, toch een kleine vergelijking – Ik zou BJJ willen vergelijken met schaken en Krav Maga met dammen 😉 Bij BJJ heb je veel zoveel verschillende technieken en (aanval)mogelijkheden (#pionnen) terwijl bij Krav Maga het veel beperkter is (zwarte en witte schijf)

Vooral de Krav Maga principes “explosiviteit en de grof-motorische bewegingen (extensies)” werkten voor mij meestal averechts bij iemand die wat ervaring heeft op de grond… Wat ik observeer is dat kalmte, aanpassingsvermogen, precisie en fijnere motoriek meer van pas komen eenmaal echt op de grond. Wat voor mij interessant is om hiermee te gaan experimenteren. Als ik zie dat ik het schaken beu geraak dan switch ik gewoon het bordspel en begin ik aan het damspel 😉

De rode draad tussen de 2 is onder andere doorzettingsvermogen, niemand onderschatten, gecontroleerde ademhaling en efficiëntie.

Opmerking: De MINDSET van de instructeur/trainer is volgens mij nog belangrijker dan WAT ze geven als zelfverdediging. De set van open mind bedoel ik dan 😉 Je moet natuurlijk ook geen appels met peren vergelijken, but you get my point I hope. Alhoewel hij een uitgesproken mening heeft, is Luc Van Laere (EKMA) iemand die ook een grote voorstander is van een open mind omtrent zelfverdediging en die zijn mening gerust wil bijschaven mocht er iets niet kloppen in het self-defense plaatje! En dit heeft Abdel van BJJ Amersfoort ook. Met zulke mensen omring ik mij graag.

Dat en de vibe rondom de trainer(s)/club is ook van enorm belang. Vóór het EKMA heb ik ergens anders in Antwerpen aan een soort van Krav Maga gedaan en dat vond ik eigenlijk maar niks! Je mocht (liefst) geen ‘full contact’ maken. Wat leer je in godsnaam bij qua realistische zelfverdediging als je in meerdere trainingen géén ‘full contact’ mag maken? Maar het werd ‘verkocht’ als Krav Maga. Vandaar, zorg dat je bij de juiste mensen terechtkomt die met plezier jouw ongemakkelijke vragen omtrent zelfverdediging willen behandelen en zelfs praktisch willen uittesten!

Krav Maga vult BJJ aan en omgekeerd volgens mij. Voorts kijk ik uit om me te gaan verdiepen in worstelen (grieks – glima & sambo) & kickboxen.

Naast de duidelijke voordelen van BJJ en KM wou ik even (kort) kritisch kijken naar beide systemen:

Nadeel Krav Maga? – Knuffelpartijen op de grond worden te weinig beoefend. Wij willen de grond absoluut vermijden (zeker tegen een BJJ’er hehe) EN toch eindigen heel veel vechtpartijen op de grond…

Nadeel BJJ? Het neemt veel/meer tijd (in vergelijking met Krav Maga) om een sterke basis te leggen. *Messen en wapens in BJJ heb ik nog niet gevraagd/bestudeerd of mee getraind, dus daar kan ik nog niet over oordelen.

Ik ben nieuwsgierig naar wat jij allemaal al uitgeprobeerd heb van zelfverdediging en of jij een ideale combo hebt gevonden of toch liever bij 1 iets blijft… Tell me!

Wil jij op de hoogte blijven van deze blogposts? => Geef je email HIER op!

ps. Aanstaande dinsdag 4 augustus gaat er een training door in de Stormmeeuw met daarin oa BJJ drills, K-tag en Krav Maga! Allen welkom – gratis reserveren kan HIER

  • Meer info over BJJ Amersfoort vind je HIER
  • Meer info over de European Krav Maga Academy vind je HIER
  • Meer info over Defensa vind je HIER
_DVT2454-bewerkt-2

Leave a Reply