Realistische zelfverdediging – niet voor “softies”?

Realistische zelfverdediging – niet voor “softies”?

Je bekijkt nu Realistische zelfverdediging – niet voor “softies”?

Ik heb lang getwijfeld om dit te publiceren, voornamelijk door de wildgroei aan hsp-gerelateerde diensten met een zweverige toon gecombineerd met feiten en fictie. Bovendien zijn labels ook niet echt mijn ding meer. Echter, in de praktijk pas ik mijn levensstijl wel aan deze persoonlijkheidskenmerk. Wat de wetenschap te zeggen heeft over HSP kan je HIER lezen met name van klinische psychologe – Elke Van Hoof. Zelf gebruik ik liever ‘gevoelsmens’ ipv hsp 😉
Wat is HSP (Hoog Sensitieve Persoon)? (Kort)

Een persoon met HSP onderscheidt zich door een sterke vaardigheid om externe factoren waar te nemen en ze diepgaand te verwerken + verhoogde kans op kwetsbaarheid voor overprikkeling. Afhankelijk van in welk situatie de persoon met HSP zich bevindt kan de reactiviteit (veroorzaakt door de overprikkeling) een belemmering zijn voor de verdere (zelf-)ontwikkeling.”

  • Persoonlijke ervaring van een random Krav Maga training

Ik heb nog altijd gezonde zenuwen wanneer ik ga traine bij het EKMA in Antwerpen. Zelf neem ik een time-out moment (1 min ofzo) in de kleedkamer/wc bij aanvang omdat ik weet hoe overweldigend een KM training kan zijn. Tijdens de training zelf maak ik zoveel mogelijk gebruik van de rustmomenten (bewust, diep in- en uitademen en praat ik zo weinig mogelijk met m’n trainingspartners haha zo asociaal – dit om energie te sparen en meer zuurstof te recupereren). Het leuke oa aan KM is dat je veel angsten, inhibities, zorgen kan wegwerken tijdens zo’n “empowerende” training. Je krijgt meer zelfvertrouwen omdat je dingen doet die je normaal nooit of snel zou doen : Je stem (verheffen) gebruiken om je grenzen aan te geven, zelf (rakende) stoten geven/ontvangen (full contact), even ‘los’ gaan op het stootkussen, enz. Je bent verplicht om te antwoorden met je lichaam ipv enkel scenario’s uit te werken in je hoofd om uit de “shit” te raken (bv zeggen wat je zou kunnen doen bij een voorwaartse mesbedreiging versus het werkelijk doen).

Na een training straal ik meer zelfvertrouwen en rust uit, en ben ik “gezond” vermoeid. Je kan stress en angst door middel van een KM training onder ogen zien. Een KM training werkt bevrijdend. Zoals je ziet werpt KM heel veel vruchten af 😉 Ik voel dat ik iedere keer mijn grens verleg van prikkels (stress) en dit kan trainen! Ik kan meer aan op voorwaarde dat ik doe aan zelfzorg (bv een prikkelarme dag inlassen, rust nemen na een zware training) – Trouwens, we zijn ‘vergeten’ hoeveel ons lichaam eigenlijk aankan, mede door veel (onnodig) comfort te integreren in ons dagelijks leven, maar dat is voor een andere blogpost 😉

  • Sergej, wat heeft dat nu te maken met Krav Maga?

Hoog wat? Weer zo’n label? Sensitief = zwak? Nope, integendeel zelfs. Mits goede zorg voor jezelf en zelfkennis kan je (terug) zeer weerbaar worden en goed leren omgaan met agressie/stress. Het kan perfect samen. Het is gewoon handig om te weten wat het is en dat het bestaat. Je hoeft nu ook niet alles in je dagelijks leven te gaan associëren met HSP. Dus ciaokes aan de overtuiging dat je een harde, spierbundel moet zijn vooraleer aan realistische zelfverdediging te kunnen doen! Tijdens mijn jarenlange Krav Maga trainingen bij het EKMA (in Antwerpen) heb ik geleerd hoe ik dit kenmerk in mijn voordeel kan gebruiken bij het de-escaleren, de fysieke confrontaties en de nazorg. Er zijn zoveel voordelen verbonden aan KM training, bv opgekropte woede kunnen uiten (soms moet je gewoon hard slaan om jezelf uit de nesten te werken bij bv een headlock).

  • Wat is dan het verschil met de aanpak van Defensa?

Bij ons krijgt Hoogsensiviteit een plek zonder aan realisme in te moeten boeten qua trainingsmethodiek. Wij trainen oa (mentale) wilskracht, innerlijke kracht, stressbestendigheid, conditie, verbale veerkracht, …

Ik zou er nog zoveel meer over kunnen schrijven! Mocht je dit willen dan kan je je email HIERingeven of inschrijven voor de nieuwsbrief.

  • Persoonlijke ervaringen => (gedateerd, persoonlijke blog – The Sensitive Introvert)
  • Geprikkeld? Wil jij eens komen trainen bij ons? boek je gratis proefles op www.defensa.be
  • PS. Je bent welkom op onze Krav Maga Beachday (familie ook welkom) – Een dag waarin je via Krav Maga & spelen kennis kan maken met de grootste Krav Maga familie van Vlaanderen. Voor kinderen zijn er ook spelen en Tickets kan je HIER online bestellen.
facebook advertisement edited version-01

Een reactie achterlaten